Ikäkaudet

Sudenpennut (1-3 lk.)

Sudenpennut kokoontuvat viikottain leikkimään ja koettamaan taitojaan laumassa, jota johtaa akela. Yhdessä toisten laumojen kanssa käydään retkillä metsässä. Aktiviteeteista eli toiminnasta ommellaan muistoksi kankaisia jälkiä paitaan. Itsenäisyyspäivänä uudet sudenpennut saavat partiohuivin.

Sudenpentujen toiminta on leikkiä, tarinoita ja seikkailua. Viikoittaisissa kokouksissaan sudenpennut oppivat monipuolisen tekemisen kautta asioita, joita ei tietokonepelejä ahmimalla omaksuta. Uusien taitojen lisäksi sudenpentu oppii toimimaan ryhmässä ja sen eduksi.

Reilun tusinan vahvuista sudenpentulaumaa johtaa yksi tai useampi aikuinen akela. Viikottaisissa kokouksissa tehdään aktiviteetteja ja jälkiä ja jokaisen jäljen suoritettuaan sudenpentu saa paitaansa kankaisen merkin. Lisäksi sudenpennut pääsevät viikonloppuretkille, leireille ja muihin partiotapahtumiin, kuten sudenpentujen päiväkisoihin. Tarkoituksena on, että sudenpentu on mukana kaikessa laumansa toiminnassa.

Sudenpentujen toiminta on alkuun hyvinkin leikkivoittoista, mutta muuttuu ajan myötä vaativammaksi. Kokouksissa askarrellaan, pelataan pelejä, leikitään sisällä ja ulkona, tutustutaan eläimiin ja ihmisiin, opetellaan erätaitoja ja luonnossa liikkumista ja käydään tutustumassa erilaisiin kohteisiin. Ensimmäisen partiosyksyn huipentuma on viikonlopun kestävä yöretki ja tietysti sudenpentulupauksen antaminen itsenäisyyspäivänä. Sudenpentujen retkillä yövytään lämpimissä sisätiloissa, mikä onkin pienten kanssa välttämättömyys kylminä vuodenaikoina. Retkillä toimitaan paljon luonnossa ja tehdään kaikkea sellaista mistä kaupungissa ei voi monesti uneksiakaan.

Sudenpennut osallistuvat myös lippukunnan yhteisiin tapahtumiin kuten itsenäisyyspäivän juhlaan, joulujuhlaan, kevätnäyttelyyn ja – kaikkein tärkeimpänä – kesäleirille heinä–elokuussa. Partiokausi alkaa koulujen alkaessa ja kestää toukokuun loppuun. Koulujen loma-aikoina ei kokouksia pidetä.

Lippukunnan kolme sudenpentulaumaa muodostavat sudenpentuosaston. Sudenpentuosasto järjestää kaikille laumoille yhteisiä tapahtumia, tärkeimpinä syksyiset ja keväiset sudenpenturetket.

Kysyttävää sudenpentujen toiminnasta?

Yhteydenpito sudenpentujen vanhempien ja lauman johtajien eli akeloiden välillä on tärkeää. Aina ei ole mahdollista törmäillä kasvokkain lauman kokouksien yhteydessä, vanhempainilloissa tai lippukunnan yhteisissä tapahtumissa. Jos teille herää kysymyksiä tai ilmoitettavaa, soittakaa ihmeessä tai lähettäkää viesti. Paras henkilö vastaamaan kysymyksiinne on oman poikanne lauman johtaja tai (tapahtuman kyseessä ollessa) tapahtuman johtaja, jonka yhteystiedot löytyvät esim. leirikirjeestä. Suuremmissa pulmissa voitte ottaa yhteyttä myös lippukunnanjohtajaan tai ikäkausivastaavaan. Yhteystiedot löytyvät yhteystiedot-sivulta.

Hyödyllistä lisätietoa, kuten esimerkiksi merkkien ompeluohjeet, löydät Suomen Partiolaisten sudenpentusivuilta.

Seikkailijat (4-6 lk.)

10–12-vuotiaat partiopojat opettelevat partion perustaitoja kuten kädentaitoja, suunnistamista, solmujen tekemistä, ensiapua jne. Retkeily kuuluu oleellisesti seikkailijoiden ohjelmaan ja retkiä onkin paljon. Retkillä perustaitoja on helppoa harjoitella ja aikaa on paljon. Retkien lisäksi seikkailijoillajoukkueet kokoontuvat viikottaisiin kokouksiin.

Seikkailijajoukkuetta johtaa sampo. Sampon huilatessa sivussa jokainen seikkailija pääsee vuorotellen harjoittelemaan oman ryhmänsä johtamista.

Vastaava sampo huolehtii seikkailijajoukkueiden ohjelmasta ja kouluttaa sampoja johtajatehtävissä.

Kysyttävää seikkailijoiden toiminnasta?

Yhteyden voit ottaa kyseisen joukkueen sampoon, seikkailijoiden ikäkausivastaavaan tai lippukunnanjohtajaan. Katso tarkemmat tiedot yhteystietosivulta.

Hyödyllistä lisätietoa seikkailijoiden toiminnasta löydät Suomen Partiolaisten seikkailijasivuilta.

Tarpojat (12-15 v)

12–15-vuotiaat tarpojat kokoontuvat viikottaisissa kokouksissa ja syventävät partiotaitojaan. Yhdessä tarpojavartiossa on noin 4–12 tarpojaa. Tarpojavartiota johtaa samoaja, 15–17-vuotias vartionjohtaja, jota tukee yli 22-vuotias luotsi omasta lippukunnasta. Tarpojilla on myös tilapäisiä vastuutehtäviä omassa vartiossa.

Kysyttävää tarpojien toiminnasta?

Yhteystietosivulta löydät tarpojien ikäkausivastaavan yhteystiedot.

Hyödyllistä lisätietoa tarpojien partiotoiminnasta, ja esimerkiksi merkkien ompeluohjeet löydät Suomen Partiolaisten tarpojasivuilta.

Samoajat (15-17 v)

15–17-vuotiaat samoajat toimivat 4–12 hengen vartioissa. Samoajien johtajana toimii samaan ikäkauteen kuuluva vertaisjohtaja. Luotsi vastaa vartionjohtajan kysymyksiin ja auttaa tätä suunnittelemaan ohjelmaa. Luotsi samalla kouluttaa vartionjohtajan perustaitoja samoajille. Samoajien ohjelmaan kuuluu olennaisena osana ryhmänohjaajakoulutus ja johtamisharjoittelu. Samoajat toimivat tarpojaikäisten vartionjohtajina.

Kysyttävää samoajien toiminnasta?

Samoajien toiminnasta tietää parhaiten heidän ikäkausivastaavansa, jonka löydät yhteystiedoista. Samoajiin voi jo hyvin ottaa yhteyttä suoraan. Heidän tietonsa löytyvät yhteystiedoista.

Vaeltajat (18-22 v)

18–22-vuotiaat vaeltajat toteuttavat omaehtoisesti itseään kiinnostavia projekteja, vaelluksia ja esimerkiksi ulkomaanmatkoja vaikka muiden lippukuntien vaeltajien kanssa. Vaeltajaryhmän koko on noin 3-5 vaeltajaa ja he kokoontuvat noin kerran tai kaksi kertaa kuussa. Vaeltajaryhmää johtaa vertaisjohtaja ja ikäkauden aikuinen, luotsi, ohjaa vaeltajan henkilökohtaisen kehityssuunnitelman eli vaelluskartan tekemistä ja toteutumista.

Haagan Eräveikkojen vaeltajat ovat toteuttaneet omatoimisia retkiä Suomeen ja ulkomaille, ja osallistuneet kansainvälisiin partiotapahtumiin. Viime vuosina lippukunnan vaeltajia on ollut esimerkiksi vaelluksella Skotlannissa vuonna 2016, Hollannissa Roverway-tapahtumassa vuonna 2018 ja Omanissa vuonna 2019.

Varsinaisen vaeltajatoiminnan lisäksi vaeltajat toimivat lippukunnassa johtamistehtävissä, kuten hallituksessa ja nuorempien ikäkausien ryhmänjohtajina.

Kysyttävää vaeltajien toiminnasta?

Mikäli olet itse kiinnostunut vaeltajatoiminnasta, ota rohkeasti yhteyttä lippukunnanjohtajaan, tai mahdollisesti kaveriisi joka on lippukunnassamme mukana!

Aikuiset (22+ v)

Aikuisen ensisijainen tehtävä partiossa on mahdollistaa lasten ja nuorten toiminta.

Aikuiselle löytyy partiossa eri kokoisia hommia sen mukaan, kuinka paljon kukin haluaa antaa partiolle aikaa. Aikuisella kuuluu olla partiossa vastuiden lisäksi hauskaa ja mahdollisuus oppia, kasvaa, kokeilla ja kehittyä. Aikuinen voi olla jonkin tietyn taitoalueen taitaja ja kouluttaja, hallinnollisen tehtävän hoitaja (esimerkiksi kämppäisäntä tai rahastonhoitaja, muonituksen, kuljetuksen tai varainhankinnan vastaava), keikka-apuna kokouksissa tai retkillä.

Aikuiset voivat myös järjestää omia vaelluksia ja retkiä, mahdollisesti yhdessä vähän nuorempien vaeltajien kanssa. Esimerkiksi kevään 2019 Omanin ulkomaanprojektissa oli osallistujina myös yli 22-vuotiaita aikuisia.

Aikuisena mukaan

Aikuinen on partiossa roolimalli, peruskallio, tietopankki, järjen ääni ja ihan tavallisen, tasapainoisen ihmisen esimerkki. Partioon voi liittyä minkä ikäisenä tahansa – ja kannattaakin, sillä partio on paras harrastus ja partiojohtajana toiminen antoisinta lasten ja nuorten kasvatuksen parissa tehtävää vapaaehtoistyötä! Aikuisille on tarjolla paljon erilaisia vapaaehtoistyön mahdollisuuksia. Ota yhteyttä lippukunnanjohtajaan niin jutellaan lisää ja etsitään yhdessä juuri sinun elämäntilanteeseesi sopiva tehtävä!